Shujšajte z jajci
| Članek je bil prebran 1.490 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Jajca so v preteklosti veljala za živilo s precej negativnimi lastnostmi. Jajca se je tako pogosto omenjalo skupaj s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, salmonelo, alergenimi snovmi, itd. Le redko pa se je omenjalo tudi vse pozitivne lastnosti, ki jih ima to živilo. Jajca so tako zelo hranilno bogata, vsebujejo pa tudi zelo pomembne antioksidante. Tako v rumenjaku kakor v beljaku se skriva kar nekaj pomembnih in zdravih hranilnih snovi. Rumenjak je tako zelo skoncentriran vir vitaminov (B6, B12, A, folna kislina, tiamin riboflavin, pantotenska kislina), mineralov (fosfor, železo, cink, kalcij, kalij) ter esencialnih maščobnih kislin. V rumenjaku se nahaja tudi veliko beljakovin. Rumena barva rumenjaka je znak prisotnosti karotenoidov, ki so pomembni zaviralci staranja, ščitijo pa tudi pred nastajanjem sive mrene. V rumenjaku jajca se nahajata še dve nenasičeni maščobni kislini (arahidonska kislina in DHA), ki pomagata ščititi pred rakom, srčno-žilnimi boleznimi, itd. Beljak je sestavljen pretežno iz vode in proteinov.

jajčna dietaAli jajca povzročajo holesterol?

Jajca se v prehrani pogosto označuje kot tisto živilo, ki viša raven holesterola v krvi, s tem pa seveda zvišuje tveganje, da razvijemo bolezni srca in ožilja. Mnogi ljudje se zaradi tega jajc še vedno ogibajo in jih le izjemoma vključujejo v svojo prehrano. Sodobne raziskave pa kažejo, da jajca vendarle le nimajo samo toliko škodljivih vplivov na človekovo zdravje. Raziskave so tudi pokazale, da so bile domneve o povezavi jajc in povišanih vrednostih holesterola zmotne. Uživanje jajc tako nima znatnega oziroma pomembnejšega vpliva na povišane vrednosti serumskega holesterola. Nasprotno so strokovnjaki ugotovili, da jajca telo celo ščitijo pred razvojem nevarnih srčno-žilnih bolezni, saj vsebujejo vitamina B, folate, antioksidante in vitamin E. Tako se danes mnenje o jajcih počasi spreminja in mnogi strokovnjaki za prehrano so prepričani, da uživanje jajc prinaša več koristi kakor škode. Tako naj bi jajca celo zaščitila organizem pred raznimi boleznimi, kot so prirojene napake, možganske motnje, depresija, rak na debelem črevesju, mišična degeneracija, Alzheimerjeva bolezen, itd.

Z jajci pa lahko tudi hujšamo

Čeprav se to marsikomu zdi nemogoče ali šokantno, pa so strokovnjaki ugotovili, da je mogoče z jajci tudi shujšati. Ugotovitve namreč kažejo, da uživanje jajc za zajtrk pomeni nižji nivo hormona grelina, ki je odgovorne za spodbujanje lakote. To pomeni, da je z uživanjem jajc občutek sitosti prisoten dlje časa, kar pomeni, da zaužijemo manj kalorij. Jajca na nek način zavirajo tek oziroma apetit. Jajčna dieta, ki je sicer zelo restriktivna, tako temelji na tem, da posameznik uživa trdo kuhana jajca. Jajca v tej obliki so zelo težko prebavljiva, zato se za ta proces porabi več kalorij, prav tako pa smo z njimi siti dlje časa. Če se odločate za jajčno dieto, se prej o tem posvetujte s svojim zdravnikom, saj je dieta precej stroga. Prav tako je pomembno, da se diete striktno držite, vmes med obroki pa uživate le vodo ali nesladkan čaj. Nekateri posamezniki trdijo, da so v samo tednu ali dveh izgubili preko 10 kilogramov, zato je jajčna dieta hitro požela veliko zanimanje med vsemi, ki se trudijo izgubiti odvečne kilograme. Več o dieta z jajci.

Vas zanima vaš indeks telesne teže? Preverite več o tem tule!

© 17. 05. 2024 - VseRevije.si. Oglaševanje.